Automatsko deriviranje : završni rad - Matula, Gustav (G. Matula, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Derivacije funkcija se na računalima tipično računaju numerički (metodom konačnih razlika), simbolički (korištenjem CAS (engl. Computer Algebra System) alata, ili (nažalost, još uvijek) ručno. U ovome radu analiziramo osnove jednog alternativnog pristupa: automatskog, ili algoritamskog deriviranja. Za razliku od numeričkog ili simboličkog, automatsko deriviranje pretpostavlja poznavanje izvornog koda koji implementira funkciju koju želimo derivirati, i temeljem tog znanja stvara kod koji implementira njezinu derivaciju. Prednost pred numeričkim deriviranjem je preciznost (nema zaokruživanja), pred simboličkim mogućnost deriviranja algoritama za razliku od jednostavnih izraza, a pred ručnim odsutstvo ljudske pogreške. U radu obrađujemo dva osnovna tipa automatskog deriviranja: deriviranje prema naprijed, i deriviranje prema natrag. Uz teoretska razmatranja bavimo se i jednostavnom implementacijom u programskom jeziku Python.