Simulacijski modeli trorazinskog izmjenjivača za spoj fotonaponskog modula na napojnu mrežu : diplomski rad - Šarlija, Stipe (S. Šarlija, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Višerazinski izmjenjivači se koriste kod obnovljivih izvora energije, u električnim vozilima, u dizalima, u električnoj propulziji i u drugim električnim uređajima. Višerazinski izmjenjivači imaju manje gubitke na većim frekvencijama sklapanja. Imaju povoljniji harmonijski sastav izlaznih napona, te omogućavaju korištenje manjih EMI filtara. Smanjuju se pasivni elementi, i zahtjevi hlađenja. U višerazinskim izmjenjivačima koriste se sklopke manjeg naponskog razreda na višim naponima. U ovom radu izrađen je simulacijski model diodno pritegnutog trorazinskog izmjenjivača. Upotrebom simulacijskog modela analizirana su najvažnija svojstva ovog tipa izmjenjivača. Također je napravljena komparativna analiza karakteristika dvorazinskih i trorazinskih izmjenjivača pri spajanju fotonaponskog modula na pasivno izmjenično trošilo.