Određivanje kvalitete zaporki : završni rad - Pejčinović, Matea (M. Pejčinović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Svaki korisnik prilikom rada na računalu želi imati zajamčenu sigurnost i povjerljivost njegovih transakcija kao i korisničkih podataka. Budući da je s daljnjim razvojem tehnologije naglasak na tome još veći, pitanje je na koji se sve način mogu podaci zaštititi te tako smanjiti vjerojatnost gubitka povjerljivih podataka. To moraju zajamčiti različiti sustavi, ali je briga o tome povjerena i samom korisniku i to na vrlo jednostavan način; kreiranjem zaporke čija će jačina u dovoljnoj mjeri jamčiti sigurnost pristupa. U cilju simulacije odabira dobre korisničke zaporke, tijekom rada dan je prijedlog različitih mogućnosti kreiranja. Pri tome je prikazano kako jedan loš odabir lozinke može nepovoljno utjecati na sigurnost te olakšati pristup neovlaštenim korisnicima. Potom su dani načini poboljšavanja kvalitete zaporke, a rezultati su kvalitativno izraženi izračunom entropije koja će korisniku dati dovoljnu razinu informacije o jačini zaporke. Radi prikupljanja podataka za kvalitativnu analizu zaporki, korišten je alat John the Ripper čija je temeljna namjena bila ispitati jačinu zaporki koje su koristili stvarni korisnici. To je bilo polazište za izgradnju aplikacije koja će i sama vršiti ocjenu jačine zaporke na temu izračuna entropije. Time se korisnicima daje uvid u trenutnu kvalitetu zaporke te omogućiti poboljšanje iste u slučaju nedovoljne jačine.