Model prostorne raspodjele vala iz ograničenog skupa mjerenja : diplomski rad - Pejčinović, Mihaela (M. Pejčinović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Lokalizacija mjesta izvora podražaja postupak je procjene mjesta izvora podražaja primjenom informacija ekstrahiranih iz različitih valnih oblika. Oni su dobiveni teorijskim simulacijama i praktičnim mjerenjima valnih oblika korištenjem ograničenog broja pozicija senzora. U tu svrhu iskorišteni su (kroz prva dva poglavlja opisani i izgrađeni) teorijski i praktični model gibanja vala. Budući da realna situacija uključuje i nezaobilazno prigušenje, teorijski model proširen je kako bi realnu situaciju uvjerljivije simulirao. Modeliranjem valnog oblika kroz vrijeme na oba modela, rezultirajući valni oblici bivaju pohranjeni te korišteni za daljnje procesiranje. Ono se pak temelji na primjeni metoda temeljenih na kroskorelaciji te određivanju vremenskog odmaka u dolasku vala do svakog od senzora koji čine promatrani par. Time se posljedično može utvrditi i procijeniti pozicija mjesta izvora. Nakon primjene korištenjem dvaju pristupa – prvog koji koristi izvorni signal te drugog primijenjenog na njegovu ovojnicu, producirani su rezultati koji će predstavljati temelj za usporedbu. Njihova analiza dala je, uz mogućnost usporedbe, i posljedičnu procjenu točnosti lokalizacije korištenjem srednje kvadratne pogreške. Dodatna poboljšanja predložena su u okviru posljednjeg poglavlja, a ona uključuju i mogući pokušaj rekonstrukcije cijelog valnog polja za detekciju polazišne točke kao dobru osnovu za nastavak rada.