Utjecaj radiofrekvencjskih smetnji na elektroničke sustave u automobilima : diplomski rad - Škrlec, Ivan (I. Škrlec, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Automobili te njihovi sastavni dijelovi trebaju raditi zadovoljavajuće u svom elektromagnetskom okružju te ne smiju unositi nedopuštene elektromagnetske smetnje u sustave i uređaje koji ih okružuju. Elektromagnetske smetnje su sve elektromagnetske pojave koje mogu umanjiti radne značajke automobila ili njihovih sastavnih dijelova. Automobili trebaju imati mogućnost rada bez umanjenja radnih značajki i u području gdje postoje elektromagnetski poremećaji koji uključuju željene radiofrekvencijske signale od radioodašiljača. U ovom radu je potrebno identificirati elektroničke sustave u automobilu koji su osjetljivi na radiofrekvencijske signale u frekvencijskom području do 3 GHz. Potrebno je proučiti i opisati mjerne metode kojima se ispituje otpornost automobila na elektromagnetske smetnje te mjerne metode kojima se ispituje otpornost pojedinih vrsta elektroničkih sustava u automobilu na elektromagnetske smetnje. Proučiti norme kojima se definiraju granične vrijednosti električnog polja pri kojima neće doći do umanjenja radnih značajki automobila ili pojedinih elektroničkih sustava u automobilu. Uspostaviti mjerni sustav za mjerenje otpornosti BRM-a (Boost Recuperation Machine) na elektromagnetske smetnje. Generirati smetajuće elektromagnetsko polje vodeći računa o propisanim modulacijskim postupcima u pojedinim dijelovima frekvencijskog spektra te provesti ispitivanje otpornosti BRM-a na elektromagnetske smetnje. Prikazati i analizirati rezultate ispitivanja.