Korištenje elektroenergetskih vodova u komunikacijske svrhe : završni rad - Nenadić, Mate (M. Nenadić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Unatoč naglom razvoju širokopojasnog pristupa Internetu, u svijetu postoji mnoštvo područja koja nemaju pristup Internetu. Uzevši u obzir potencijalan broj korisnika u tim područjima, pružatelji usluga pristupu Internetu često procjene da im je ulazak na takvo tržište neisplativ. No, širokopojasni prijenos podataka izvediv je svugdje gdje postoji prijenos električne energije. Pristup Internetu i telefoniranje putem elektroenergetske mreže jednostavnim spajanjem na utičnicu kućne električne instalacije predstavljao je izazov na koji nije bilo pravih odgovora. Komunikacija putem elektroenergetske mreže nudi idealno rješenje, jer je infrastruktura elektroenergetske mreže gušća od bilo koje telekomunikacijske mreže. U ovom radu je dan pregled BPL tehnologije i problema BPL-a s kojima se inženjeri suočavaju u praksi (premošćivanje spojeva između visokonaponske, srednjenaponske i niskonaponske mreže, elektromagnetska kompatibilnost), zatim pregled PLC tehnologije, PlC uređaja i njihova primjena