Testovi prostosti i metode faktorizacije : završni rad - Stanić, Fran (F. Stanić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu bit će razmatrana distribucija prostih brojeva kao i problem brzog ispitivanja prostosti brojeva te problem efikasne faktorizacije velikih brojeva. U okviru metoda testiranja prostosti razmatraju se Fermatov mali teorem te Miller- Rabinov rest, a u okviru metoda faktorizacije razmatraju se Pollardova rho metoda faktorizacije, faktorizacija metodom faktorske baze i faktorizacija metodom kvadratnog sita. Dana je usporedba očekivanog broja operacija različitih metoda faktorizacije. Također se razmatraju pseudoprosti i jaki pseudoprosti brojevi kao i njihova distribucija, te Carmichaelijevi brojevi i njihova distribucija. U okviru ovog rada razvijena je programska podrška za sve navedene testove prostosti, testove pseudoprostosti i metode faktorizacije.