Obnovljivi izvori energije temeljeni na vibracijama u okolini : završni rad - Uchytil, Karlo (K. Uchytil, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Vibracije iz okoline mogu se prikupiti i pretvoriti u električnu energiju na temelju četiri različita principa: piezoelektričnom, elektromagnetskom, elektrostatskom i magnetostriktivnom. Najčešće se koriste ili elektromagnetski jer takvi generatori mogu dati veću izlaznu snagu od ostalih nabrojenih, ili piezoelektrični zbog jednostavnosti izrade strukture konzole koja sadrži piezoelektrične materijale i koja se lako integrira u mikroelektroničke sustave. Piezoelektrični efekt je pojava generiranja električnog naboja na površini određenih kristala, a nastaje kao posljedica deformacije nekom vanjskom silom. Prikupljači energije kalibrirani su na svoju rezonantnu frekvenciju i na njoj postižu najveću efikasnost stoga je potrebno poznavati karakteristike sustava koji vibrira kako bi se mogle učiniti potrebne prilagodbe da se postigne željeni rezultat.