Nuklearna opcija u energetici, prednosti i mane : završni rad - Šekrst, Dominik (D. Šekrst, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Osnovni cilj ovog rada je analiza prednosti i nedostataka nuklearnih elektrana. Pitanje budućnosti nuklearne energetske opcije u Europi je postavljeno kao sekundarni cilj. U samom radu dan je kratak osvrt na općenite principe i status nuklearne energije. Analizirane su prednosti i nedostaci nuklearnih elektrana s energetskog, ekonomskog i sa stajališta utjecaja na okoliš.Razmotrena je nuklearna opcija u Europi tijekom povijesti, sadašnjosti te je dana analiza budućnosti. Zaključak je da nuklearna energija ima više prednosti nego mana te da će imati važan utjecaj u Europi i svijetu u budućem energetskom miksu.