Interpretacija ronilačkog znakovnog jezika u okruženju s poremećajima : završni rad - Galešić, Ivan (I. Galešić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Zadatak ovog rada bio je iskoristiti dostupne algoritme za interpretaciju skupa ronilačkih znakova koji se temelje na skrivenim Markovljevim modelima, te ih prilagoditi za primjenu u stvarnom okruženju u kojem djeluju poremećaji (podvodne struje). Postojeći algoritmi se modificiraju tako da se pomak promatra u koordinatnom sustavu u kojemu se ishodište podudara s glavom ronioca. Opisane su tehnike koje su se koristile kod razvoja sustava za obradu slike te je opisana teorija skrivenih Markovljevih modela. Kao dio eksperimentalnog dijela prikazane su slike koje pokazuju uspješnost zadatka.