Praćenje kvalitete usluge metodom obrade složenih događaja : završni rad - Mikulić, Zvonimir (Z. Mikulić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu su opisane osnove Espera, procesora za upravljanje složenim događajima, te EPL jezika za obradu događaja. Također su opisane i prednosti korištenja Espera i EPL-a u odnosu na klasične baze podataka. Prikazana su i dva načina za praćenje kvalitete usluge i njihove prednosti i nedostatke. U sklopu praktičnog dijela razvijena je demo aplikacija za praćenje kvalitete usluge. Aplikacija je razvijena u programskom jeziku Javi, koristeći Eclipse razvojno okruženje. Aplikacija za simulaciju događaja koristi Java objekte generirajući ih i šaljući Esper engine-u, koji ih potom prosljeđuje osluškivačkim klasama. Tamo se provlače kroz EPL izraze i ukoliko su zadovoljeni određeni uvjeti, aktiviraju obavijesti/upozorenja/poruke.