Nadstrujna zaštita u elektroenergetskom sustavu : završni rad - Mešić, Dora (D. Mešić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Jedna od temeljnih vrsta zaštite je nadstrujna zaštita koja se temelji na činjenici da se struja u slučaju kvara poveća nekoliko puta više od najveće struje opterećenja. Nadstrujna zaštita je osnovna zaštita od preopterećenja, kratkih spojeva i zemljospojeva, a koristi se kao dodatna zaštita osnovnim zaštitama električnih strojeva i distantnim zaštitama vodova visokog napona. Često se, iz ekonomskih razloga, koristi kombinacija od dva nadstrujna uređaja za zaštitu od kratkog spoja među fazama i trećeg uređaja za zaštitu od kratkog spoja sa zemljom. Nadstrujni releji su inteligentni elektronički uređaji koji služe za zaštitu elektroenergetskog sustava. Prema tipu releji nadstrujne zaštite se mogu podijeliti na releje s vremenski ovisnom (inverznom), releje s vremenski neovisnom i releje sa trenutačnom strujnom karakteriskom isključenja. Selektivnost releja postiže se uporabom struje, vremena ili kombinacijom struje i vremena. Releji kratkospojne zaštite najčešće zatežu s vremenom od 0,3 s do 0,5 s. Kako bi nadstrujna zaštita ispravno djelovala mora biti pouzdana, selektivna, brza, stabilna i osjetljiva. Također, mora biti jednostavna za primjenu, ekonomski isplativa i prilagođena elementu mreže koji štiti. Osnovni je zadatak, prilikom pristupa izboru nadstrujne zaštite u elektroenergetskome sustavu, utvrditi očekivane kvarove i smetnje za svaki štićeni objekt sustava.