Primjena sustava za lociranje atmosferskih pražnjenja : završni rad - Frljić, Stjepan (S. Frljić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Sustavima za lociranje atmosferskih pražnjenja, u modernom smislu te riječi smatraju se složeni sustavi čija je zadaća prikupljanje i obrada podataka o atmosferskim pražnjenjima, s naglaskom na određivanje vremena i lokacije detektiranog pražnjenja. U svijetu postoji preko 60 različitih sustava za lociranje atmosferskih pražnjenja. U Hrvatskoj je krajem 2008. instalirano 6 senzora LINET sustava za lociranje atmosferskih pražnjenja. LINET je razvijen u Njemačkoj, te spada u najnaprednije među sustavima za lociranje atmosferskih pražnjenja. Kvalitetna programska podrška osim klasične obrade podataka nudi mnoge naprednije funkcionalnosti koje nalaze široku primjenu u mnogim sustavima i djelatnostima koje izravno ili neizravno bivaju ugrožene ili pak imaju koristi od atmosferskih pražnjenja. U radu je opisana struktura LINET sustava, fizikalni i matematički principi mjerenja, računanja i obrade izmjerenih podataka, osnovne i napredne funkcionalnosti, te njihova primjena u vođenju elektroenergetskog sustava.