Projektiranje sklopovske podrške za mjerenje luminancije OLED rasvjetnog tijela : završni rad - Fantina, Angelo (A. Fantina, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad opisuje postupak projektiranja sklopovske podrške za mjerenje luminancije OLED (engl. Organic Light-Emitting Diode) rasvjetnog tijela, te provođenje mjerenja u statičkom režimu, odnosno u impulsnom načinu rada OLED-a. Sklopovska podrška se sastoji od dva dijela: pogonskog sklopa OLED-a, pomoću kojeg se upravlja luminancijom (osvjetljenjem), te fotodetektora čiji se strujni signal uz pomoć operacijskog pojačalo LM318N pretvara u pojačani naponski signal. Nakon proračuna svih komponenti električnog kruga, projektirana je tiskana pločica u programskom alatu Altium Designer 2014. Identična eklektična shema implementirana je na razvojnoj pločici i testirana za strujni opseg od 0 – 3000 mA. Zbog tehnoloških ograničenja primjene OLED-a korišten je zamjenski otpornik slične statičke karakteristike. Nakon utvrđivanja linearnosti strujne karakteristike u normalnom načinu rada, izvršena su mjerenja u impulsnom načinu rada OLED-a u kojem je isto tako utvrđena linearnost strujne karakteristike.