Napajanje bežičnog senzorskog čvora energijom prikupljenom iz elektromagnetskog polja kabela : završni rad - Perić, Branko (B. Perić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu razmatrane su mogućnosti napajanja bežičnog senzorskog čvora energijom prikupljenom iz elektromagnetskog polja kabela te je odlučeno da će se koristiti električno polje kabela, odnosno kapacitivna veza. Dana je fizikalna podloga za rad te je potom ostvareno i sklopovsko rješenje sustava. Navedeni su i osnovni naputci za sklapanje osnovnih komponenata sustava u cjelinu. Na kraju je u praksi pokazano kako je vodljivom aluminijskom folijom duljine 83 cm, omotanom oko kabela, moguće prikupiti dovoljno energije za slanje podataka o temperaturi bežičnim senzorskim čvorom svakih 5 s. Daljnjim povećanjem duljine vodljive folije moguće je slati podatke u još kraćim vremenskim razmacima.