Usporedna elektromiografska i bioimpedancijska procjena mišića : završni rad - Jaklić, Matea (M. Jaklić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Elektromiografija je eksperimentalna metoda praćenja rada mišića koja je temeljena na analizi signala koje proizvode mišićna vlakna. S druge strane, bioimpedancija (BIM) je tehnika procjene mišića temeljena na mjerenju napona nakon što se kroz tkivo propusti izmjenična struja. Pri mjerenju, koristili su se uređaji Agilent 4294A za mjerenje impedancije te BTS TMJOINT uređaj za površinsku elektromiografiju. Područje frekvencije pri kojem se odvijalo mjerenje je 1 kHz-1 GHz. Mjerenja su se provodila na zdravom mišiću biceps brachii u uvjetima statičke izometričke kontrakcije te tijekom dinamičkih kontrakcija. Usporedno se mjerila bioimpedancija i elektromiografija mišića, a pratile su se promjene u nalazima u uvjetima zasebnog mjerenja te, spomenutog, usporednog. Rezultati su pokazali da u bioimpedancijska mjerenja elektromiograf ne unosi nikakve smetnje te da su nalazi u oba slučaja, zasebnog i usporednog mjerenja, jednaka, dok kod elektromiografskog nalaza to nije slučaj. Bioimpedancijski instrument unosi smetnje u sustav pa je zbog toga signal EMG-a zašumljen.