Sustav za mjerenje koncentracije kisika otopljenog u tekućini : završni rad - Burić, Ana (A. Burić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Kisik je jedan od najvažnijih kemijskih elemenata na Zemlji, omogućava postojanje živog svijeta. Stoga je važno omogućiti mjerenje njegove koncentracije u raznim sredstvima, kako bi se takvi rezultati mogli koristiti u istraživanjima u medicini, kemiji i ostalim vezanim područjima. Postoji nekoliko načina i metoda mjerenja. Dva su osnovna načina - mjerenje u tekućinama i mjerenje u plinovitom stanju. Osnovne metode za mjerenje su optička i elektrokemijska. U praksi se najviše koristi Clarkova elektroda, koja je elektrokemijski senzor s vanjskim polarizacijskim naponom. Za njeno korištenje potrebno je konstruirati elektrometrijsko pojačalo koje pojačava strujni signal koji elektroda generira.