Model za određivanje semantičke kompozicionalnosti višerječnih izraza hrvatskoga jezika : diplomski rad - Almić, Petra (P. Almić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Automatsko određivanje semantičke kompozicionalnosti višerječnih izraza važno je za niz primjena obrade prirodnog jezika poput strojnog prevođenja i pretraživanja informacija. U ovom radu rješavanju tog problema pristupa se upotrebom distribucijskih semantičkih modela i modela distribucijske semantičke kompozicije. Izgrađena je zbirka od dvjesto hrvatskih višerječnih izraza s ručnim ocjenama semantičke kompozicionalnosti na kojima su modeli vrednovani. Od distribucijskih semantičkih modela odabran je model latentne semantičke analize, a od modela distribucijske semantičke kompozicije evaluirani su multiplikativni i aditivni modeli. Aditivni modeli s korelacijom od 0,45 nadmašuju multiplikativni model koji postiže korelaciju od -0,19. Rezultati su obećavajući, statistički značajni i u rangu rezultata relevantnih radova.