Iskorištavanje energije vjetra u urbanim sredinama : završni rad - Petrak, Jakov (J. Petrak, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog završnog rada bila je analizirati proizvodnju električne energije iz malih vjetroagregata u gradskoj sredini. Nakon kratkog upoznavanja s općenitim karakteristikama vjetroelektrana, veličinama koje utječu na proizvedenu snagu predstavljeni su glavni tipovi vjetroturbina prema njihovoj osnovnoj podjeli na VA s vertikalnom i horizontalnom osi vrtnje. Zatim je ukratko objašnjena tehnička strana proizvodnje energije i slanja u mrežu pomoću pretvarača. Navedene su norme i standardi propisani od strane međunarodne elektrotehničke komisije (IEC) koje mali VA moraju zadovoljavati. Nadalje su izložene prilike i uvjeti koje relavantni za proizvonju el. energije pomoću mVA koji vladaju u gradu te prednosti koje takva postrojenja donose. U završnom radu također je obrađena hipotetska situacija postavljanja mVA u gradove. Prema tome, bilo je potrebno odabrati lokaciju (grad Zadar) te je nakon temeljite analize odabran VA za našu lokaciju. Izloženi su rezultati koji su proizišli iz obrade podataka u programu Homer. Naravno, prikazani su i ekonomski rezultati i pogodnosti koje bi projekt donio. Iznesena je trenutna situacija u Hrvatskoj i dana ocjena mogućnosti uključenja hrvatskog gospodarstva u takve projekte. Isto tako je prikazana i situacija u najvjetrovitijoj europskoj državi Ujedinjenom Kraljevstvu za usporedbu i predodžbu odnosa prema smještaju mVA u gradove čime je i ovaj rad konačnim zaključkom priveden kraju.