Pomoćne usluge elektroenergetskog sustava u jugoistočnoj Europi : završni rad - Benedik, Lovro (L. Benedik, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U prijašnjem radu reguliranih elektroenergetskih sustava, pomoćne usluge nisu osiguravane posebno već su bile uključene u cjelokupnu cijenu električne energije. Danas se sve više teži k liberalizaciji i poticanju konkurentnog tržišta električne energije. U većini zemalja jugoistočne Europe postoji još uvijek glavna državna kompanija koja drži monopol na tržištu električne energije. Poticanjem novih investicija, stvaranjem slobodnog nereguliranog tržišta i povećanjem udjela obnovljivih izvora energije može se ubrzati razvoj energetskog sektora. Bitno je i razdvajanje djelatnosti proizvodnje, prijenosa, distribucije i opsrkbe električnom energijom te odvojena ponuda pomoćnih usluga na tržištu. Glavne pomoćne usluge su održavanje frekvencije, održavanje napona, rotirajuće rezerve i crni start. U radu su opisane pomoćne usluge prema mrežnim pravilima elektroenergetskih sustava 5 zemalja: Albanije, Bugarske, Rumunjske, Grčke i Kosova.