Računalne igre za testiranje kognitivnih funkcija : diplomski rad - Miloš, Marko (M. Miloš, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Testiranje kognitivnih funkcija je veoma važan aspekt kod procjenjivanja psihičkog odnosno emocionalnog stanja zato što oslabljene kognitivne funkcije treba smatrati indikatorima ne ispravnog funkcioniranja mozga. Nekoliko jednostavnih kognitivnih testova mogu biti dovoljni da izoliraju glavne probleme ili pak da upute eksperta u području da problemi postoje te da je detaljnije istraživanje potrebno. Mjerenje i evaluacija fizioloških signala osobe važan je aspekt prilikom određivanja elemenata kao što je emocionalno stanje. Danas postoje mnogi, više ili manje, napredni uređaji koji omogućavaju prikupljanje fizioloških signala čovjeka. Prikazivanjem signala ili evaluiranih parametara pacijentu, odnosno osobi pod testom, dobiva se sasvim nova dimenzija kojom je moguće otkriti pa čak i liječiti brojne poremećaje. Danas se razvijaju sustavi za izvođenje kognitivnih testova upravo na tom principu. Takvi sustavi često koriste virtualna okruženja kao alat za vizualizaciju okoline, problema, rezultata i sl. zajedno sa naprednijim uređajima za detekciju fizioloških signala.