Uzemljenje neutralne točke razdjelne mreže : diplomski rad - Drandić, Ana (A. Drandić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Način uzemljenja neutralne točke mreže veoma je važan za pogon mreže. Postoji mnogo načina uzemljenja koji se danas koriste u praksi, a odluka o načinu uzemljenja neutralne točke ovisi o situaciji u mreži priključenoj na transformatorsku stanicu. Pri donošenju odluke o načinu uzemljenja neutralne točke potrebno je dobro razmotriti sve prednosti i nedostatke pojedinih načina uzemljenja neutralne točke te odabrati tehnički i ekonomski najbolje rješenje. U ovome diplomskom radu analizirani su načini uzemljenja srednjenaponske mreže s obzirom na praksu u Hrvatskoj elektroprivredi, odnosno izolirano zvjezdište, maloohmsko uzemljenje, djelomična kompenzacija te rezonantno uzemljenje. Opisana je i upotreba shunt prekidača. Opisana je zemljospojna zaštita mreže ovisno o načinu uzemljenja i dan kratak pregled prakse načina uzemljenja u Europi i Hrvatskoj.