Optimizacija gradskog cestovnog prometa : diplomski rad - Vidošević, Ivan (I. Vidošević, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad se bavi problemima optimizacije gradskog cestovnog prometa, te analizom njihova utjecaja na razvoj budućih tehnologija sa ciljem kreiranja aplikacija za navigaciju korisnika od neke proizvoljne lokacije do konačnog cilja. U prvome poglavlju su navedene i opisane najpoznatije matematičke metode optimizacije koje se koriste u rješavanju svakodenih problema u matematčkim znanostima. U nastavku su navedene neke računarske metode s kojima se često susrećemo u radu sa računalima, te prikazani algoritmi te primjeri svakoga od njih. U drugom poglavljuse ovsrćemo na gradski cestovni promet i na sve parametre koji utječu na njegovu analizu, te na planiranje jednog velikog sustava gradskih cestovnih mreža. Također su navedene prednosti i mane složenosti ovakvog sustava, te navedeni primjeri nekih od češćih algoritma koji se koriste na analizi pronalaženja najkraćih putova jedne gradske mreže. U trećem poglavlju se opisuje razvijena aplikacija uz pomoć koje korisnik može simulirati gradsku vožnju automobilom po željenoj lokaciji od proizvoljne početne točke do konačnog cilja.