Steganografija i vodeni žig u zaštiti digitalnih fotografija : diplomski rad - Šumiga, Sandra (S. Šumiga, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu su nakon općih definicija i pregleda povijesti i razvoja steganografije opisane najpoznatije i najčešće korištene metode sakrivanja digitalnog vodenog žiga te njihove primjene. Steganografija osim za tajnu komunikaciju služi i za zaštitu od ilegalnog korištenja autorskih djela te njihovo umnožavanje i distribuiranje. Zaštićena oznaka autorskog prava (copyright) može biti vidljiva ili nevidljiva korisniku. Vidljive vodene žigove je lako ukloniti no sakriveni moraju biti dodatno zaštićeni i otporni na različite distorzije koje bi mogle biti korištene u svrhu njegovog detektiranja ili uklanjanja. U drugom dijelu rada implementirane su tehnike injektiranja informacije u sliku, LSB metoda, metoda bazirana na korelaciji i CDMA te korištenje DCT transformacije. Rezultati su prikazani slikama i tablicama i na temelju toga su doneseni zaključci. Korišteno programsko okruženje je Matlab 2013b.