Kratkoročna prognoza potrošnje električne energije : diplomski rad - Ćosić, Mirela (M. Ćosić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Danas je kratkoročno predviđanje potrošnje električne energije istraženo i razvijeno područje, ali i dalje se u njega ulaže. Glavni razlog tome je to što od dobrog predviđanja svi sudionici u elektroenergetskim sustavima profitiraju. U ovom radu je istraženo područje predviđanja potrošnje električne energije i opisani glavni problemi, kao i osnovne preporuke prilikom izrade prediktora. Opisane su moguće ulazne i izlazne varijable. Predstavljeni su neki od značajnijih dosadašnjih implementacija predviđanja potrošnje električne energije. Također je predstavljeno genetsko programiranje kao novi način predviđanja te su napravljena mjerenja i testiranja kako bi se utvrdila kvaliteta implementacije.