Animacija 3D virtualnog lika pokretana sustavom za praćenje tijela : diplomski rad - Ćurković, Zorana (Z. Ćurković, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Kod animacijskog sustava za virtualne ljude, kontroliranog direktno zadavanjem položaja pojedinog zgloba, potrebno je osigurati pouzdanost i dovoljnu količinu podataka. Dovoljna količina podrazumijeva i često uzorkovanje i semantički važne podatke za aproksimaciju onih pozicija koje nedostaju. U ovom radu je obrazložen postupak animacije kad su dostupne pozicije svih važnih zglobova u hijerarhiji te postupak kad su dostupni samo podaci o položaju glave i ruku. Oba pristupa koriste filtraciju podataka kako bi se prigušio šum uzrokovan nepovoljnim uvjetima praćenja i ostvario uglađen prijelaz između diskretnih pozicija uz očuvanje brzog odaziva. Za aproksimaciju pozicija zglobova koji nisu praćeni u drugom pristupu koristi se postupak inverzne kinematike. Iz RGB kamere se relativno lako mogu dobiti 2D pozicije (u ravnini ortogonalnoj na usmjerenje kamere). Za podatak o trećoj dimenziji potrebno je procijeniti udaljenost korisnika od kamere u stanju inicijalizacije, a za izračun daljnjeg pomaka tijekom praćenja koriste se trigonometrijskih pravila.