3D segmentacija CT snimaka bubrežnog kamenca : diplomski rad - Đonlić, Matea (M. Đonlić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj diplomski rad usmjeren je na implementaciju i usporedbu različitih metoda 3D segmentacije s primjenom na problem segmentacije CT snimaka bubrežnog kamenca. Budući da se sve metode 3D segmentacije provode nad diskretnom trodimenzionalnom rešetkom, ulazni podaci (skup datoteka u DICOM formatu) obrađeni su i oblikovani tako da je omogućen odabir područja interesa i iz njega stvaranje diskretne rešetke. U sklopu rada, implementirane su metode amplitudne segmentacije, segmentacije izrastanjem područja te segmentacije temeljene na lokalnoj faznoj koherenciji. Kao ocjena uspješnosti segmentacije korištena je mjera sličnosti između napravljenog modela i referentnog modela izvađenog kamenca. Mjera sličnosti dobivena je provođenjem postupka registracije modela korištenjem ICP algoritma. Također, napravljena je usporedba s rezultatima segmentacija provedenih korištenjem dostupnih programskih alata za 3D medicinsku segmentaciju. Napravljena je i usporedba brzine izvođenja implementiranih segmentacija te ocjena uspješnosti segmentacija u ovisnosti o subjektivnim odabirima područja interesa.