Samoorganizacija komunikacije strojeva u ad-hoc okružju : diplomski rad - Pavelić, Marko (M. Pavelić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U okviru rada napravljena je simulacija mreže temeljene na protokolu IEEE 802.15.4. u programskom okruženju Omnet++ po uzoru na arhitekturu u uslugama prisutnosti. Simulacijom se ispitala potrošnja energije pojedinih entiteta, odnosno poslužitelja, mrežnog prilaza i osjetila te se usporedila s analognom simulacijom u agentskom simulatoru M2M iz relevantnog rada. Uloga je poslužitelja prikupljanje podataka pomoću mrežnih prilaza spojenih na njega, dok svaki mrežni prilaz služi kao posrednik između skupa osjetila i poslužitelja. Sa svrhom uštede energije na osjetilima, u njihov je životni ciklus periodički je uvedeno stanje spavanja u kojem se troši vrlo malo energije i za vrijeme kojeg je osjetilo nedostupno. Prilikom inicijalizacije, osjetila dojavljuju vremena svoje dostupnosti mrežnom prilazu te temeljem njih mrežni prilaz osigurava nepromijenjeno ponašanje poslužitelja, te se brine da osjetila primaju upite isključivo u budnom stanju. Analizom rezultata dobivenim iz niza pokretanih simulacija u alatu Omnet++ može se zaključiti da oni potkrepljuju teze postavljene pomoću agentskog simulatora M2M.