Detekcija prisutnosti vozila ugrađenim računalom : diplomski rad - Lipovac, Igor (I. Lipovac, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Detekcija prisutnosti vozila na snimkama s kamere postavljene na urbanim raskrižjima u svrhu automatizacije upravljanja prometom u raskrižju predstavlja zanimljivu alternativu ugrađivanju induktivnih petlji. U sklopu rada ostvaren je i prikazan sustav za detekciju vozila u slikama raskrižja koristeći model pozadine. U radu je dan osvrt na srodnu literaturu. Predstavljeni su jednostupanjski i dvostupanjski modeli pozadine te metode izgradnje modela pozadine temljene na histogramu orijentacije gradijenta, mješavini Gaussovih razdioba i histogramu nijanse. Posebna pažnja posvećena je pristupima za ostvarivanje prilagodljivosti modela, ostvarivanju tolerancije na različite uvjete osvjetljenja te povećanju brzine obrade na ugrađenom računalu. Izvršen je niz validacijskih eskperimenata u svrhu optimiziranja hiperparametara opisanih metoda izgradnje modela pozadine. Ostvareni učinak različitih varijanti modeliranja pozadine te postupka detekcije vrednovan je na ispitnom skupu. Rezultati su predstavljeni nizom tablica i grafova te opširno komentirani.