Strujanje podataka u sustavu komunikacije strojeva : diplomski rad - Jagar, Mario (M. Jagar, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu ovoga rada proučavani su sustavi komunikacije strojeva (eng. Machine to Machine communication - M2M). Zbog sve većeg broja takvih sustava došlo je do potrebe za standardizacijom njihove komunikacije, načinom upravljanja, podešavanja parametra, itd. U tu svrhu napravljeno je više standarda od kojih su u ovom radu proučavani europski standard ETSI M2M i novi svjetski standard oneM2M. ETSI M2M je uvaženi i razvijeni standard koji svoje primjene već ima u pravom svijetu, dok se oneM2M još uvijek razvija. oneM2M nastao je udruživanjem velikih svjetskih telekomunikacijskih kompanija i standardizacijskih tijela u svrhu stvaranja novog svjetskog standarda. Standardom ETSI M2M ostvarena je komunikacija dvaju strojeva pri čemu se s jednog na drugi šalju podaci u kontinuiranom toku. Strana koja prihvaća podatke u trenutku primanja ih i obrađuje. Opisani način komunikacije naziva se strujanje podataka. Poznatiji primjer strujanja podataka je internetska stranica YouTube.