De novo sastavljanje metagenomskih podataka korištenjem grupiranja podataka temeljenih na Bayesovom modelu : diplomski rad - Dvorničić, Mirta (M. Dvorničić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Mikrobne zajednice utječu na gotovo svaki aspekt našeg života. Metagenomika nastoji otkriti nove spoznaje o tim zajednicama analizom DNA uzoraka izuzetih direktno iz njihovih okoliša. Metagenomska istraživanja se i dalje uglavnom oslanjaju na ručne intervencije i alate namijenjene za sastavljanje genomskih podataka koji ne uzimaju u obzir specifičnosti metagenomskih podataka. U ovom radu je predstavljena metoda za de novo sastavljanje metagenomskih podataka korištenjem grupiranja podataka temeljenih na Bayesovom modelu (Sigma). Pokazano je da se kombiniranjem te metode s optimalnim skafolderom genomskih podataka (Opera) problem sastavljanja metagenomskih podataka može točno i automatski svesti na problem sastavljanja genomskih podataka iskorištavanjem informacija dostupnih tijekom sastavljanja genoma. Usporedbe na simuliranim i stvarnim metagenomskim podacima pokazuju da kombinacija ovih dvaju metoda (OperaMS) daje bolje rezultate od često korištenih alata za sastavljanje genomskih (Velvet, SOAPdenovo) i metagenomskih (MetaVelvet, Bambus2) podataka.