Informacijski sustav za oftalmološku bazu slika : diplomski rad - Vučković, Petra (P. Vučković, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Dijabetička retinopatija posljedica je djelovanja povećane razine šećera u krvi na krvne žile oka. Kod osoba oboljelih od dijabetesa važne su redovite kontrole vida kako bi se što ranije otkrile i liječile eventualne komplikacije. Dijagnoza dijabetičke retinopatije postavlja se na temelju detaljnog pregleda očne pozadine. S obzirom da se javlja problem premalog broja liječnika, javlja se ideja o automatiziranom pregledu pacijenata. Implementiran je informacijski sustav za oftalmološku bazu slika koji omogućava liječnicima lakše i brže obavljanje pregleda. Uz pomoć automatske analize slika očnih pozadina, liječnicima je omogućeno izdavanje uputnica za oftalmologiju oboljelim pacijentima. Oftalmolozi na jednostavan način mogu pregledavati povijest bolesti pacijenta te imaju uvid u slike očne pozadine koje su snimljene od strane medicinskih tehničara. Oftalmolozi lako mogu postavljati dijagnoze, te pacijent u slučaju oboljenja na vrijeme može početi s liječenjem.