Optički senzorski sustavi za mjerenje temperature zasnovani na svjetlovodnoj rešetki : diplomski rad - Samara, Marwan (M. Samara, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu dan je pregled optičkih senzorskih sustava temeljenih na svjetlovodnoj rešetci. Opisana su svojstva svjetlovodnih rešetki. Obrađene su metode detektiranja pomaka valne duljine, te su opisane metode multipleksiranja više svjetlovodnih rešetki u jednom svjetlovodu. Obrađena je konvolucijska metoda detekcije Braggove valne duljine uz prisustvo šuma. Eksperimentalno izveden optički sustav za mjerenje temperature.