Klasifikacija prometnih scena u skupove oznaka : diplomski rad - Horvatin, Ivan (I. Horvatin, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu razmatra se klasifikacija prometnih scena u skupove oznaka. Za izlučivanje značajki korišten je algoritam SIFT. Za grupiranje lokalnih značajki slika iz skupa za učenje korišten je algoritam k-srednjih vrijednosti. Grupe koje smo dobili i njihove srednje vrijednosti tvore slikovni rječnik, gdje svaka srednja vrijednost predstavlja jednu slikovnu riječ. Izgrađeni su histogrami slikovnih riječi iz svih slika skupa za učenje i ti histogrami su korišteni za učenje klasifikatora, stroja sa potpornim vektorima i nasumične šume. Problem klasifikacije u skupove oznaka je sveden na binarni problem klasifikacije korištenjem jedan-protiv-svih strategijom. Provedeno je ispitivanje uspješnosti klasifikacije sa raznim postavkama nad više oznaka. Računala se F1 mjera. Rezultati za pojedine oznake su bili jako dobri (cesta, F1 = 98% i tunel, F1 =94%) dok za neke su bili jako loši (nadvožnjak, F1<50%).