Estimacija potrošnje energije po zonama u sustavu zgrade s ventilokonvektorima : diplomski rad - Vlahović, Petar (P. Vlahović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovim radom je realizirana estimacija potrošnje energije u prostorijama sjeverne strane devetog kata Fakulteta elektrotehnike i racunarstva Sveucilišta u Zagrebu. Estimacijski postupak izvršen je putem nederivacijskog Kalman filtra. Za potrebe estimacije razvijen je hidraulicki i temperaturni model razmatranog sustava centralnog grijanja u Matlab/Simulink programskom okruženju. Upravljanje protokom kroz ventilokonvektore ostvarano je pomocu troputnog ventila. Estimacijom se odreuju parametri hidraulickog modela sustava kako bi se potom korištenjem takvog modela mogla procjenjivati snaga ventilokonvektora u radu.