Konstrukcije Steinerovih sustava trojki pomoću heurističkog algoritma penjanja uzbrdo : diplomski rad - Bučar, Damir (D. Bučar, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu bavimo se konstrukcijom Steinerovih sustava trojki, jednog od proučavanijih kombinatoričkih blokovnih dizajna. Nakon konciznog pregleda matematičke podloge, nastavljamo s usporedbom egzaktnog backtracking algoritma s heurističkim algoritmom penjanja uzbrdo na klasičnom NP-teškom 0–1 problemu naprtnjače, kako bismo pokazali prednosti (i poneke nedostatke) metoda heurističke pretrage. Slijedi opis Stinsonovog algoritma, temeljenog na heurističkom algoritmu penjanja uzbrdo, te dviju varijanti korištenih struktura podataka. Pokazujemo da je istim moguće konstruirati Steinerove sustave trojki viših redova (v > 5000) u razumnom vremenskom rasponu (oko 1 minute), s eksperimentalno utvrđenom vremenskom složenošću O(v