Razvoj ronilačkog računala : diplomski rad - Dagostin, Paolo (P. Dagostin, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Za razvoj ronilačkog računala najprije se trebalo upoznati s osnovnim problemima koji su prisutni u ronjenju. To su problemi sigurnog izranjanja, koji može prouzročiti dekompresijsku bolest ili barotraumatske ozljede, i narkoze dušikom. Za problem sigurnog izranjanja koristi se dekompresijska tablica koja propisuje postepeni izron s točno određenim zastancima. Razvijeno ronilačko računalo umjesto čovjeka čita dekompresijsku tablicu, te u svakom trenutku prikazuje trenutnu dubinu, potrebne naredbe i alarme u slučaju opasnosti. Računalo je nadograđeno sustavom za provjeru stanja svijesti ronioca u obliku jednostavnih matematičkih ili stroop testova. Sustav za provjeru stanja svijesti omogućava brzu detekciju narkoze dušikom. Dodatno, razvijena je i aplikacija Diver Emotions, koja služi za prikaz raznog sadržaja (video, slika), koji se može mijenjati, nakon kojeg se ispunjavaju određeni obrasci. Aplikacija je implementirana u cilju istraživanja emocija i ponašanja ronioca za vrijeme ronjenja