Primjena Takensovog teorema u identifikaciji sustava : završni rad - Kolobarić, Viktor (V. Kolobarić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu su prikazana dva oblika Takensovog teorema te skice njihovih dokaza radi lakšeg razumijevanja teorema. Teoremi govore o rekonstrukciji rješenja dinamičkog sustava iz samo jedne varijable stanja odnosno jedne mjerene veličine sustava te da takvo rekonstruirano rješenje zadržava svojstva orginalnog. Temeljem toga su pokazane primjene i ideje kako iz samo jedne mjerene veličine se može izračunati dimenzionalnost prostora varijabli stanja. Činjenica da orginalno i rekonstruirano rješenje predstavljaju bijekciju se može iskoristiti u provjeri da li dva vremenska niza pripadaju istom dinamičkom sustavu te da li su stoga kauzalno povezani. Korištenjem statističkog oblika teorema na primjerima je pokazana konstrukcija ergodičke particije odnosno faznog portreta sustava.