Pristup problemu pogodbe temeljen na kompleksnim mrežama : diplomski rad - Begušić, Stjepan (S. Begušić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu predstavljen je model kompleksne mreže konkurentnih agenata. Statistička i topološka svojstva modela su ispitana i uspored¯ena s poznatim modelima kompleksnih mreža. Dani model primjenjen je na problem pogodbe. U tu svrhu je razvijen model pogodbe zasnovan na konkurentnim agentima. Model je implementiran i simuliran kako bi se analizirala globalna dinamika. Rezultati pokazuju da logaritamski prinosi iz modela mogu imati teške repove, u ovisnosti o parametrima modela. Nadalje, pokazano je da broj agenata i grupiranje konkurencije u mrežama utječu na racionalnost simuliranog tržišta. Prinosi su uspoređeni s onima sa Zagrebačke burze i rezultati ukazuju na to da predloženi model odražava specifične globalne fenomene sa tržišta.