Zvučna i vizualna percepcija okoline tijekom izviđačke misije NAO robota : diplomski rad - Jagodin, Nikola (N. Jagodin, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U obliku 2D mape definiran je prostor za kretanje humanoidnog robota NAO i obavljanje zadataka. Određen je skup zadataka koje robot obavlja u sklopu izviđačke misije, a izgrađeni prostor je opremljen objektima koji omogućavaju njihovo izvođenje. Osmišljeni su i implementirani sljedeći algoritmi: algoritam lociranja markera, algoritam detekcije zvuka alarma i različitih zvukova pare, algoritam detekcije ventila i određivanja je li detektirani ventil otvoren ili zatvoren, algoritam detekcije mjernog instrumenta i očitavanja vrijednosti koju pokazuje detektirani instrument te algoritam detekcije cijevi i detektiranja pukotina na cijevi. Opisane su značajke algoritama i predložena su moguća poboljšanja. Dane su upute za korištenje implementacije. Razvijeni moduli integrirani su s modulima za upravljanje misijama, a cjeloviti sustav je testiran na odabranoj izviđačkoj misiji.