Nova Mrežna pravila ENTSO/E : diplomski rad - Petrić, Vanja (V. Petrić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu detaljno su obrađena nova Mrežna pravila za regulaciju frekvencije i djelatne snage i rezerve ENTSO-E. Najprije je opisano djelovanje regulacije frekvencije i djelatne snage u elektroenergetskom sustavu te rad sustava u interkonekciji, kao što je ENTSO-E interkonekcija. Opisana su bitna načela Mrežnih pravila, zahtjevi na operatore prijenosnih sustava te nove mogućnosti koje pružaju. Definirana načela odnose se na kvalitetu frekvencije, strukturu i djelovanje regulacije frekvencije i djelatne snage, dimenzioniranje, razmjenu i dijeljenje rezervi te vremensku regulaciju. To su sve bitne stavke prilikom vođenja elektroenergeskog sustava, značajne za održavanje stabilnosti sustava. U kratkim crtama opisana je i primjena u hrvatskom elektroenergetskom sustavu, s naglaskom na norme i dozvoljena odstupanja frekvencije te razine regulacije frekvencije i djelatne snage u hrvatskom prijenosnom sustavu. Naposljetku, težište rada je na proračunima naponskih i strujnih prilika, tokova snage i analize sigurnosti, provedbom n-1 kriterija, u hrvatskom prijenosnom sustavu, poštujući propise Mrežnih pravila. Analiza je provedena u programskom paketu PSS/E tvrtke Siemens te je njome obuhvaćena cijela prijenosna mreža Hrvatske u ENTSO/E interkonekciji, ali je pri dokumentaciji proračuna stavljen naglasak na područje regulacijskih eletrana HE Senj, HE Vinodol i HE Zakučac.