Smanjenje smetnji u elektroencefalogramu pomoću analize nezavisnih komponenata : završni rad - Mihalj, Matea (M. Mihalj, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Elektroencefalografija (EEG) je neinvazivna metoda mjerenja električne moždane aktivnosti. Valovite promjene na snimkama električnih potencijala zovu se moždani ritmovi, a cijela snimka elektroencefalogram. EEG sadrži smetnje što otežava njegovu obradu. Jedna od tehnika koja omogućava smanjenje smetnji je slijepa separacija signala. Postoji nekoliko metoda slijepe separacije od kojih su najpopularnije metoda analize glavnih osi (engl. Principal Component Analysis, PCA) i metoda nezavisnih komponenti (engl. Independent Component Analysis, ICA). PCA je linearna metoda transformacije kojom se minimizira statistička ovisnost drugog reda promatranih signala. Ako su ispunjene pretpostavke za ICA-u primjenjuje se nakon PCA. ICA je linearna transformacija koja minimizira statističku ovisnost viših redova signala čije razdiobe odstupaju od Gaussove razdiobe. Kod ICA-e frekvencija signala ostaje očuvana a amplituda ne.