Analiza sentimenta u tvitovima na hrvatskome jeziku : diplomski rad - Krajcar, Luka (L. Krajcar, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U posljednjih nekoliko godina primjetan je nagli porast korisnički generiranog sadržaja unutar društvenih mreža. Jedna od takvih mreža osobito pogodna za strojnu analizu sentimenta je Twitter, mikro-blogging servis unutar kojega korisnici odašilju kratke poruke - tvitove. Cilj strojne analize sentimenta je automatski odrediti mišljenje, stav ili emociju izraženu u tekstu klasifikacijom u jednu od tri klase: pozitivnu,negativnu ili neutralnu. Zbog nemogućnosti ručnog označavanja velikog broja poruka koristi se model blago nadziranog strojnog učenja. U radu je ispitan utjecaj raznih metoda predobrade podataka te rad nekoliko klasifikacijskih modela poput naivnog Bayesovog klasifikatora, stroja potpornih vektora i logističke regresije. Prikazana je i obrazložena usporedba modela nadziranog i blago nadziranog strojnog učenja. Prikaz agregiranog sentimenta i statistike omogućen je kroz korisničku aplikaciju.