Modeliranje generatora pare u programu TRACE : završni rad - Šeper, Denis (D. Šeper, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Generator pare ili parni kotao jedan je od glavnih dijelova elektrana, posebno nuklearne elektrane. U ovom završnom radu izvršeno je modeliranje generatora pare, kao i simulacija stacionarnog stanja i tranzijentnih odziva parogeneratora NE Krško u programu TRACE. TRACE je termohidraulički program koji se sve više koristi u zadnje vrijeme. U radu su opisane osnovne funkcije korištenog programskog paketa SNAP koji omogućuje lakšu izradu modela jer sadrži grafičko sučelje. Prije njegove izrade svi modeli su izrađivani ručno unošenjem podataka izravno u ASCII ulaznu datoteku. Rezultati proračuna stacionarnog stanja uspoređeni su s rezultatima RELAP5 modela koji je prethodno verificiran za referentne uvjete u NE Krško. Podaci dobiveni za simulaciju preuzeti su iz nodalizacije za parogenerator NE Krško, a rubni uvjeti iz rezultata proračuna RELAP5 modela.