Optimalno pozicioniranje aktivne plohe fotonaponskog panela u svim vremenskim uvjetima : diplomski rad - Mehkek, Valentina (V. Mehkek, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Postoje mnogi oblici obnovljivih izvora energije. Većina tih izvora ovisi o suncu. Sustavima za praćenje sunca možemo direktno utjecati na ukupnu sunčevu dozračenost, koja u obliku direktne i difuzne komponente pada na fotonaponsko polje. Optimalne trajektorije za nagnutost i okrenutost panela, a samim time i orijentacija panela prvenstveno ovise o sunčevoj dozračenosti. Dodatno poboljšanje sustava ostvarivo je korištenjem dvoosnih sustava pozicioniranja, kod kojih je panel okrenut prema suncu i povećava proizvodnju za 20-30% u odnosu na fiksno postavljena fotonaponska polja. Cilj ovog rada je razviti i provjeriti optimalno pozicioniranje aktivne plohe fotonaponskog polja s ciljem maksimizacije upadne sunčeve dozračenosti. Rezultati su pokazali da tijekom vedrog vremena fotonaponsko polje prati sunce, a tijekom oblačnog vremena se pozicionira u horizontalu. Predstavljeni rezultati provjereni su simulacijski te je na uzorku od 21 dan provedenih mjerenja sunčeve dozračenosti dizajnirani algoritam uspoređen s praćenjem sunca u otvorenoj petlji. Utvrđeno je povećanje netto proizvodnje u iznosu većem od 4 % upotrebom novo dizajniranog algoritma u odnosu na praćenje sunca.