Sustav upravljanja agregatom 30 koji se sastoji od sinkronog generatora i istosmjernih strojeva : završni rad - Ćavar, Nikša (N. Ćavar, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U okviru ovog zadatka izvršeno je upoznavanje s postojećim sustavom upravljanja agregatom 30 koji se sastoji od sinkronog generatora i dva istosmjerna motora, a nalazi se u velikom laboratoriju električnih strojeva. Predložen je novi sustav upravljanja koji koristi PLC i touch panel. Izrađen je sav potreban softver, a funkcionalnosti su ispitane na realnom laboratorijskom modelu. Implementiran je algoritam koji na temelju srednjih vrijednosti amplituda napona računa efektivnu vrijednost. Izrađena je sva potrebna dokumentacija. Ostvarena je ručna i automatska sinkronizacija na mrežu koja koristi algoritam čiji je cilj pronalazak najpovoljnijeg trenutka za uklapanje generatora na mrežu.