Modeliranje silazno-uzlaznog DC/DC pretvarača za fotoelektrične članke : završni rad - Poljak, Hrvoje (H. Poljak, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu razrađen je matematički model silazno uzlaznog istosmjernog istosmjernog pretvarača za kontinuirani režim rada. Izveden je nelinearni model pretvarača s trenutačnim vrijednostima struja i napona, koji je poslužio kao osnova za simulacijski model za Matlab/Simulink programski paket. Iz matematičkog modela s trenutačnim vrijednostima izveden je usrednjeni model za kontinuirani režim rada, a linearizacijom je određen linearni model i upravljačka prijenosna funkcija. U nastavku rada određen je PI regulator izlaznog napona, Z-N metodom, čiji su parametri korigirani temeljem analize simulacijskih odziva kako bi se dobilo željeno ponašanje u odabranoj radnoj točci i stabilno ponašanje u cijelom radnom području. Djelovanje pretvarača i regulatora provjereno je simulacijom u Matlab/Simulink programskom okruženju.