Prepoznavanje visokoomskih kvarova u mrežama srednjega napona uzemljenima preko transformatora za uzemljenje zvjezdišta : doktorski rad - Ravlić, Sonja (S. Ravlić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
SAŽETAK: U radu se analizirao utjecaj koji na iznose struja, napona i harmonika nulte komponente struje kvara unosi transformator za uzemljenje zvjezdišta za slučaj kad se dogodi zemljospoj. Cilj rada bio je razviti algoritam koji se temelji na neizrazitoj logici za precizno prepoznavanje visokoomskih kvarova u mrežama srednjeg napona uzemljenim preko transformatora za uzemljenje zvjezdišta. Zbog toga je razvijen simulacijski model koji vjerodostojno opisuje strujne i naponske prilike u mreži uzemljenoj preko transformatora za uzemljenje zvjezdišta. Navedeni simulacijski model izrađen je u programskom paketu Matlab Simulink. Kako bi se potvrdila vjerodostojnost rezultata dobivenih simulacijskim modelom, razvijen je matematički model koristeći Wolfram Language, Mathematica. U doktorskom radu detaljno je opisan simulacijski model, kao i spomenuti matematički model. Usporedba matematičkog i simulacijskog modela daje zadovoljavajuće podudaranje. S obzirom da je najveća mana postojećih metoda detekcije visokoomskih kvarova nemogućnost razlikovanja visokoomskih kvarova od normalnih sklopnih operacija u mreži cilj je bio razviti algoritam koji omogućava razlikovanje istih. Analizirala se mreža u kojoj je ugrađen transformator za uzemljenje zvjezdišta za slučaj direktnog zemljospoja, zemljospoja s različitim iznosom prijelaznog otpora, uključujući i visokoomski kvar te su se analizirale normalne sklopne operacije u istoj mreži. Na temelju rezultata dobivenih razvijenim simulacijskim modelom bilo je moguće razviti proces odlučivanja koji se temelji na primjeni neizrazite logike. U ovom radu su se pomoću neizrazite logike razlučili visokoomski kvarovi od normalnog pogona. Navedeni algoritam razvijen je pomoću Fuzzy Logic Design aplikacije u programskom paketu Matlab. -