Modeli za izračun naknada za minimalni pristupni paket : završni specijalistički rad - Solina, Kristijan (K. Solina ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2016)
U specijalističkom radu analizirani su modeli za izračun naknada za minimalni pristupni paket na tržištu željezničkih usluga Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i Mađarske. Na temelju podataka iz izvješća o mreži, analizirane su metodologije izračuna, uspoređeni su kriteriji koji utječu na visinu naknada te izračunate i uspoređene visine naknada. Visine naknada za korištenje željezničke infrastrukture analizirane su pojedinačno i prema specifičnim vrstama vlakova i infrastrukture te prosječno prema visinama naknada. U radu je dan i osvrt na liberalizaciju tržišta željezničkih usluga, ali i liberalizaciju prometnog tržišta željezničkog prijevoza. Razvoj europskog zakonodavstva implementiran je kroz domaće zakonodavstvo čime se ubrzao razvoj i liberalizacija usluga na tržištu željezničkog prijevoza i upravljanja željezničkom infrastrukturom. Cjelovito željezničko infrastrukturno tržište Europske unije predočeno je kao potencijal za razvoj jedinstvenog interoperabilnog tržišta željezničkog sektora. Ključne riječi : Izvješće o mreži Minimalni pristupni paket Naknade za željezničke usluge Podnositelj zahtjeva za infrastrukturnim kapacitetom Trasa vlaka Tržište željezničkih usluga Upravitelj infrastrukture