Modeli za izračun naknada za minimalni pristupni paket : završni specijalistički rad - Solina, Kristijan; Uglešić, Ivo (Zagreb : K. Solina ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2016)
U specijalističkom radu analizirani su modeli za izračun naknada za minimalni pristupni paket na tržištu željezničkih usluga Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i Mađarske. Na temelju podataka iz izvješća o mreži, analizirane su metodologije izračuna, uspoređeni su kriteriji koji utječu na visinu naknada te izračunate i uspoređene visine naknada. Visine naknada za korištenje željezničke infrastrukture analizirane su pojedinačno i prema specifičnim vrstama vlakova i infrastrukture te prosječno prema visinama naknada. U radu je dan i osvrt na liberalizaciju tržišta željezničkih usluga, ali i liberalizaciju prometnog tržišta željezničkog prijevoza. Razvoj europskog zakonodavstva implementiran je kroz domaće zakonodavstvo čime se ubrzao razvoj i liberalizacija usluga na tržištu željezničkog prijevoza i upravljanja željezničkom infrastrukturom. Cjelovito željezničko infrastrukturno tržište Europske unije predočeno je kao potencijal za razvoj jedinstvenog interoperabilnog tržišta željezničkog sektora.
Ključne riječi :
Izvješće o mreži
Minimalni pristupni paket
Naknade za željezničke usluge
Podnositelj zahtjeva za infrastrukturnim kapacitetom
Trasa vlaka
Tržište željezničkih usluga
Upravitelj infrastrukture
Thespecialistthesisanalyzesmodels for determiningthe minimum accesspackageintherailwaymarketservicesof Croatia, Slovenia, Austria, GermanyandHungary. Based on thenetworkstatementdata, themethodologyofcalculation is analysed, thecriteriaaffectingtheamountofcharges are presentedandthecharges are calculatedandcompared. Theamountsofcharges for the use ofrailwayinfrastructure are analysedindividually for specifictrainsandinfrastructure, andtheaverageamountofcompensationspecific tipe oftrains is calculated as well. Thespecialistthesisalsodescribestheliberalizationofrailwayservices as well as the transport marketandthedevelopmentofthe legislative framework for liberalization. ThedevelopmentofEuropeanlegislation is implementedthroughnationallegislationallowing for accelerationofthedevelopmentandliberalizationofservicesinthemarketofrailway transport andrailwayinfrastructuremanagement. Thethesisbrieflypresents general rail infrastructuremarketoftheEuropean Union andpotential for thedevelopmentofaninteroperablesinglemarketintherailwaysector.
Keywords :
NetworkStatment
Minimum accesspackage
Charges for railwayservices
Railway undertakings
Trainpath
Railway market
Infrastructuremanager
Bibliografija str. 74-75.